Szakrális Földrajzi Tábor Székelyföldre, 2010. november 3-7.


A Kárpát-medence Szakrális Földrajza / terepi bejárás és előadások
A Palocsa Egyesület és az egri Hun Fokos Szövetség szeretettel meghívja Önt és családját a Székelyudvarhelyen megrendezésre kerülő szakrális földrajz táborába. A 2008-ban a Balaton-felvidéken, és 2009-ben Egerben megszervezett összejövetelnek ezúttal Székelyföld ad otthont. Az együtt töltött három és fél napos program alatt lehetőség nyílik a Székelyföld szakrális és épített tájainak, emlékeinek a megismerésére avatott helyi vezetőkkel. Minden nap először kirándulunk, majd esténként előadásokat hallgathatunk és beszélgetések lesznek. Házigazdánk Balla Ede-Zsolt, a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom Székelyföldi Ágának vezetője, a „Szent Földünk rajza” című könyv szerzője. A helybéli előadók és szakmai vezetők között tisztelhetjük: Barabási Lászlót, Dezső Tibor Attilát, Fülöp Szabolcsot, Kincses Kálmánt, Lázár Lászlót.

A tervezett program (a részletes programot és időbeosztást a jelentkezők indulás előtt megkapják):
2010 november 3, szerda: utazás éjjel busszal, érkezés reggel, elszállásolás, rövid pihenő
2010 november 4, csütörtök:
Csíki–medence: csíkszenttamási Csonka Torony, Szent Anna Borvízferedő, karcfalvi vártemplom, Bogáti-kápolna, Csíkrákos temploma, Delne, Csobotfalva, Csíksomlyó – Kegytemplom, Barátok Feredője - gyógyfürdő. Csíkszentgyörgy - kápolna
Busszal 170 km, gyalog 8 km, kb. 400 m szintkülönbség. Szakmai vezető Dezső Tibor Attila
Esti előadások: Balla Ede-Zsolt: Szent Földünk rajza – Székelyföld
Dezső Tibor Attila: A Csíki-medence szakrális működése
2010 november 5, péntek:
Udvarhelyszék: Jézus Szíve-kápolna, Éltető Kúti gyógyforrások, Budvára, Csicser-tető, Bikafalva épített tetői, Bögöz középkori temploma (vezető Fülöp Szabolcs)
Busszal 40 km, séta, gyalog kb. 15 km, 400 m szintkülönbség. Vezető: Balla Ede-Zsolt,
Esti előadások: Kincses Kálmán, freskók és kazettás mennyezetek a Székelyföldön
Báder László, tájgazdagító tájhasználat, Lantos Tamás: alkalmazkodó gyümölcsészet
Fülöp Szabolcs: Hagyományos gazdálkodás a Székelyföldön (bivaly, mangalica, stb.)
2010 november 6, szombat:
Háromszék: Nyerges-tetői emlékhely, perkői Szent István-kápolna és Kézdiszentlélek erődtemploma, Bálványosvár, Csiszár-fürdő (borvízferedők) és a Torjai Büdös kénbarlangja
Busszal 250 km, gyalog 10 km, kb. 400 m szintkülönbség. Szakmai vezető: Balla Ede-Zsolt
Esti előadások: Barabási László, a székelyek őstörténete, néplélek
Balla Ede-Zsolt székely várak, kápolnák, templomok, mitikus helyek.
2010 november 7, vasárnap:
Indulás haza, útközben: korondi Likaskő és a Szovátai „kettős kerekdomb”.
Az előadások és a szállás helyszíne a tibódi Hajnalcsillag Panzió, Székelyudvarhely mellett 5km.
(http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/Panziok/Hajnalcsillag.html)
Részvételi díj: 29 500 Ft/fő, (iskolás gyerekeknek 28 000 Ft/fő) amely tartalmazza a szállást reggelivel és vacsorával, valamint az utazást busszal (egri indulással és érkezéssel). A programhoz legalább 30 fő jelentkezése szükséges! Kérjük, hogy az évszaknak megfelelő túraruhát és esőkabátot feltétlen hozzon magával!
Jelentkezés: az alább megadott e-mail címen, amely előjegyzés, és a részvételi díj befizetése után tekintjük véglesnek. A jelentkezéseket a részvételi díj beérkezésének sorrendjében fogadjuk el. Kérjük adja meg a következő adatokat: név, születési hely, lakcím, útlevélszám (az utaslistához).
• Számlaszám: 61500073-17036232
• Jelentkezési határidő: 2010. október 22.
További felvilágosítás és jelentkezés:
• Palocsa Egyesület: Báder László, tel: 30/934 2299, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
• Hun Fokos Szövetség: Katrics Krisztina, tel: 30/5384-242, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 
Reakciók a "Vörösiszap" c. cikkre

 

A képek torokszorítóak, bár valószínű így sem adják vissza azt, amit ti személyesen megéltetek. A "Tiszta udvar, rendes ház" feliratnál majdnem sírtam.

Még egyszer megköszönni tudom csak, hogy helyettem is elmentetek és megtettétek, amit akkor és ott lehetett. Biztos, hogy fizikailag se volt könnyű, de talán lélekben még nehezebb lehetett.

 

A leírt gondolatokban sok igazság van és jogosan érződik belőle a szomorúság: hisz tényleg ezt csináljuk: fellelkesedünk valami új és még nagyszerűbbnek tűnő eszmén, párton, vezetőn, aztán rájövünk, hogy ugyanaz a lényeg: csak az érdekeik mentén használnak bennünket. Szerintem a legfontosabb tanulsága  a vörös iszapnak az, hogy egymásra számíthatunk: összefogásra, együttműködésre van szükségünk, civil kis közösségekre.

A devecserihez hasonló kezdeményezések az MSZen belül szép és nemes példái ennek. A veszprémi ÉletMagHáz csuda jó ötlet, hátha egy nap nekünk is lesz ilyenünk Egerben! Én a reiki részlegbe szívesen beszállok..!:-))

 

Minden nap hálát kell adnunk, hogy a mi otthonaink (még) biztonságban vannak.

 

Szeretettel: Hernádi Györgyi

 

------------------------------------

Magyar testvérek!

 

Nagyon igazat adok Szűcs Lajos úrnak.

Annyit tennék még hozzá, hogy ez a véletlen katasztrófa valószínűleg nem volt véletlen. Egyrész ezzel az ürüggyel megkezdődött a látványos államosítás, az új "nemzeti" ruhába öltöztetett szocializmus időszaka, s a narancs színű új egy párt csak árnyalatában tér el a vörös színű régi egy párttól. Másrészt mélyen az emberek tudatásba vésték, szimbólikusan: jön az újabb vörös áradat. S a vörös a vér színe is, a diktatúráé...

Egy narancsvörös kéz kezd mindent a markába kaparintani. A legnagyobb és legkegyetlenebb cápa most kezdi felfalni a kis halakat, a kis milliárdosokat. Mert a játék most már sokkal nagyobb méretekben folyik, világszinten és országos szinten is. A hatalom koncentrálása egyetlen központba, egyetlen diktátori kézbe - ez zajlik most.

S a félre-vezetők eljátsszák a média-bábjátékot. Oszd meg és uralkodj - ez a régi szisztéma. De a szocialista és a "nemzeti" szocialista, a kommunista és a kapitalista, a vörös és a narancs csak ugyanannak a pénznek a két oldala, két színe, s a kétszínű bábjátékos a paraván mögött lapul.

 

Üdvözlettel:

 

Lénárd Levente

 

 
"Vörösiszap"

 

Rázúdult a tájra, városra, falura, emberekre, állatokra, életekre, reményekre a vörös iszapár.

Emberek haltak meg, állatok pusztultak el és fortyogva, tajtékosan ömlött, kíméletlenül a vörösiszap. Szennyes hordalékát lerakva vörös métely rakódott földre, fára, növényekre, ház falára, utca kövére, emberek lelkére. Berontott házakba,, földúlt, elárasztott otthonokat, megfestette, beszennyezte folyók vizét, vörös, izzadó testének bűzét, gyilkos porát levegőbe öklendezte. A megdöbbenés, a tehetetlen düh, a kétségbeesés, a gyász és könnyek maradtak utána.

Országunkat újabb és újabb vörös iszapár állandósult támadása fenyegeti. Alattomos, nyálkás, vigyorgó testét vonszolva kúszik be lelkünkbe, tudatunkba, elpusztítva szépet, jót, tisztességet, hitet, életet. Lomhán, kéjesen felemel, egy röpke pillanatra hamisan megcsillant a napfényben, hogy elhidd, jót akar, majd maga alá sodor, elnyel, és sárosan, meggyalázottan kidob a partra, vagy végleg eltemet egy bűzös, ragacsos pocsolyában. Aki így jár végleg elveszett, akit kidobott az áradat, az megszégyenülten, vörösiszaptól átitatva várja a segítséget, tisztító tűzről, Istenről álmodik.

Aztán emberek jönnek szomorú arccal, nyílt tekintettel. Egyenes derékkal közelednek. Nem beszélnek sokat, dolgukat teszik. Kezükben lapát, csákány, talicska. Takarítanak. Emberek a bajban. Nem szitkozódnak, nem átkozódnak, magabiztosan, méltósággal mentenek. Mentik a menthetőt, mentik a hitet, meggyalázottak hitét.

Odébb kamerák kereszttüzében nyakkendősök, politikusok nyilatkoznak, ígérgetnek, majd páncélozott autóikon tovább robognak, vörös ködöt hagyva maguk után.

Országunkat, városainkat, falvainkat, szövetségünket vörös iszapár fenyegeti. Kihasználva hiszékenységünket, gyengeségünket, beletörődöttségünket, fölényesen rohan felénk a sátán vörös árja, hogy bekebelezzen, legyőzzön bennünket. Rabszolgává tegyen országot, gyárat, földet, embert, természetet.

Emberek mentenek, emberek a bajban, emberek újra szövetségben. Évszázados bús takarítás ez. Dacos, hallgatag férfimunka. Mások szennyét, mások bűnét mindig mi takarítjuk.

Mikor vesszük már észre délceg magyar emberek, hogy nem a bűnök hordalékát feladatunk eltüntetni, hanem magát a baj alattomos, cinikus okozóját, a vörös iszapár előidézőit, a felelőtlen pusztítókat kell végleg elkergetnünk, megálljt parancsolva esztelen dorbézolásuknak!

Szűcs Lajos

Dr. Mátyás István fotói a mentésről:

http://picasaweb.google.com/afenyszovetsege/Devecser?feat=directlink#

 

 
Meghívó a 2010. október 21.-ei munkaértekezletere

 

Kedves Magyarok!

2010. október 21.-én, csütörtökön 18 órakor
tartjuk következő munkaértekezletünket.

Helyszín: az egri Civil Ház nagyterme (Eger. Bajcsy-Zs. u. 9.).

A munkaértekezlet tervezett napirendi pontjai a következők


1. Beszámoló a devecseri segítők útjáról.
Dr. Mátyás István szövetségesünk beszámolóját és képeit a következő blog linkjére kattintva találjátok: http://drmi.blogger.hu

2. Beszámoló az országos elöljárói választásról

3. Magyar Vásár Kulturális Egyesület tagfelvétel, módosítások

4. Visszatérés a munkaértekezletek napirendi pontjainak meghatározására. A napirendi pontok rendszerének módosítása.

5. Október 23.-ai megemlékezéseken való részvételek egyeztetése.

6. Munkaértekezletek, előadások, kulturális programok összeegyeztetése.

7. Az adventi Magyarok utcájának előkészületei

8. Novemberi, decemberi Magyarok Vására előzetes megbeszélés

9. Lakossági fórumok

10. Egyebek


Szeretettel hívunk, várunk minden régi és új szövetségesünket és támogatónkat.

 

Eger, 2010. október 18.

 

Szűcs Lajos

megyei elöljáró

 

 
E heti Hun Fokos rendezvények

 

2010.10.19. kedd 18 óra Bartakovics Béla Közösségi Ház

Borsos Lajos vallás és művelődés kutató, Svájc:

Fejezetek az emberiség 40 000 éves vallás és művelődés történetéből.

 

2010.10.20. szerda18 óra Bartakovics Béla Közösségi Ház

dr. Tóth Zoltán József jogtörténész, egyetemi tanár, helyettes államtitkár: ALKOTMÁNYOSSÁG A SZENT KORONA FÉNYÉBEN

Mindenkit szeretettel várunk,

Hun Fokos Szövetség

 

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

23. oldal / 30